Avtoimuna bolezen

Zmerno uživanje alkohola menda zmanjšuje možnosti za razvoj revmatoidnega artritisa Kajenje je med največjimi dejavniki tveganja – Čezmerno pitje škoduje zdravju

Kdor vsak dan zvrne kozarček rujnega, ima manj možnosti, da bo zbolel za artritisom. Švedski inštitut Karolinska je v dveh študijah, v katerih je sodelovalo 2750 ljudi, ugotovil, da so tisti, ki na teden spijejo po pet kozarcev vina oziroma primerljivo količino kake druge alkoholne pijače, za polovico manj ogroženi kakor tisti, ki spijejo manj. Seveda strokovnjaki še naprej opozarjajo, da pretirano uživanje alkohola povečuje nevarnost drugih zdravstvenih težav.

Pri revmatoidnem artritisu – avtoimuni bolezni, ki jo povzroči napaka v imunskem sistemu – zatekajo, otrdijo in močno bolijo sklepi. Raziskavi, katerih rezultati so bili objavljeni v Analih revmatičnih bolezni (ARD), sta ocenjevali okoljske in genetske dejavnike tveganja za nastanek revmatoidnega artritisa. Sodelujoče so spraševali o načinu življenja, denimo, o tem, koliko spijejo in pokadijo, odvzeli pa so jim tudi vzorce krvi za genetske teste.

Ena najpomembnejših ugotovitev je, da kajenje močno povečuje nevarnost revmatoidnega artritisa. »Pomembno pa je vedeti, da zmerno uživanje alkohola ni škodljivo in da je v določenih primerih celo koristno, vsaj kar se tiče verjetnosti artritičnega obolenja,« dodaja. Znanstveniki so doslej že ugotovili, da zmerno pitje alkohola pomaga pri zmanjševanju nevarnosti nekaterih vnetnih obolenj, denimo, pri srčno-žilnih boleznih, čeprav razloga še ne poznajo.

Da bi uživanje alkohola utegnilo imeti pozitivne učinke pri obrambi pred revmatoidnim artritisom, čeprav opozarja, da sta skandinavski študiji nepopolni. »Ni dvoma, da čezmerno pitje škoduje zdravju in škodljivost odločno prevlada nad morebitnimi dobrodelnimi učinki. Še posebno nevarno je uživanje alkohola v kombinaciji z določenimi protirevmatskimi zdravili, saj lahko pride do resnih poškodb jeter,« Obstaja veliko dejavnikov tveganja, ki se jim je mogoče izogniti, in največji med njimi je kajenje.«