Želijo si več druženja v lokalnem okolju

Blizu sto članov iz štirih enot nacionalnega združenja za kakovost življenja se je zbralo na  športnih in družabnih igrah. Nacionalno združenje za kakovost življenje , ki ima svoje enote v Mariboru, Murski Soboti, na Ptuju in v Slovenj Gradcu, je v Murski Soboti pripravilo športne in družabne igre uporabnikov svojih storitev. »Osnovni namen srečanja je bil, da se vsi varovanci med seboj spoznajo in da se pripravijo na sodelovanje na tradicionalnih mednarodnih igrah v Mariboru, ki se jih udeležujejo člani sorodnih organizacij iz številnih evropskih držav.

V prostorih soboške enote in na bližnjih športnih igriščih se je zbralo blizu sto članov. Tekmovali so v igranju šaha, malega nogometa, košarke, namiznega tenisa, mikada in v metanju pikada (http://cloveknejezise.com/). Najpomembnejši del srečanje je bilo seveda druženje, pa tudi zabavni del programa z glasbo je bil za marsikaterega udeleženca nepozabno doživetje. Dnevni center vsak dan obišče od petnajst do dvajset članov, ki večino časa preživijo v kreativnih delavnicah. Največ jih šiva in ustvarja keramične izdelke. V stanovanjski skupini, ki ima najeto hišo, se za samostojno življenje privajajo štirje člani.

Tudi v ptujski enoti deluje stanovanjska skupina. Trenutno ima pet članov, od tega tri moške in dve ženski. Vodja enote je povedal, da se ljudje v lokalnem okolju čudijo, ker v stanovanjski skupini skupaj živijo moški in ženske; v drugih državah je to popolnoma samoumevno. »Tudi naši po spolu mešani člani stanovanjske skupine živijo normalno življenje. Sicer pa ptujski dnevni center v lepo urejenih prostorih v središču mesta deluje že tri leta, dnevno ga obišče dvajset ljudi, skupaj pa ima okoli štirideset članov. Med njimi jih je prek javnih del osem celo zaposlenih. Ukvarjajo se z izdelavo reliefov Ptuja, ki so jih pred kratkim razstavili.

Mariborski center je največji, saj šteje blizu 60 članov, vsak dan pa ga v novih najemnih prostorih v središču mesta obišče od 25 do 30 ljudi. Posebnost mariborskega centra so  čajanke, na katere vabijo predvsem mlajše, še neuveljavljene umetnike in ljudi iz drugih poklicev in dejavnosti, za katere se zanimajo člani. »Druženje ob čaju je za naše člane priložnost, da se bolje spoznajo z lokalnim okoljem in da pridejo v stik z mediji. Z organizacijo t. i. prostočasnih aktivnosti želimo širiti socialno mrežo v našem okolju,« je povedala voditeljica mariborske enote.

Koroška enota, ki ima sedež v Slovenj Gradcu, deluje tri leta, njen dnevni center pa vsak dan obišče do petnajst ljudi. Njen voditelj išče mentorja za delo v ustvarjalnih delavnicah. V enoti je namreč zaposlen le on.