TV-igre in elektronski programski vodnik

Za prihodnje leto pa med drugim napovedujejo še video na zahtevo in možnost snemanja TV-oddaj

Ljubljana – Predstavniki Siola, največjega slovenskega internetnega ponudnika, so po daljšem zatišju predstavili nekaj novih storitev. Uporabnikom internetne televizije (iptv) bodo prihodnji teden ponudili elektronski programski vodnik in »televizijske« računalniške igre, za prihodnje leto pa napovedujejo tudi resnejše novosti, predvsem video na zahtevo, možnost snemanja televizijskih oddaj in prve konvergenčne storitve.

Direktor Siola Rudolf Skobe je potrdil, da bodo novosti zares zaživele šele, ko bodo na Siolu prešli na novo tehnologijo kodiranja televizijskega signala – mpeg 4. Omrežje naj bi bilo v Ljubljani in Mariboru dovolj zmogljivo že letos, po drugih slovenskih mestih pa prihodnje leto. Skobe upa, da bo tedaj po večjem delu Slovenije mogoče ponuditi dovolj pasovne širine, da bodo lahko uporabniki Siolove televizije uporabljali dva televizijska sprejemnika in nove digitalne vsebine.

Kakšne bodo te vsebine, Skobe ni mogel natančneje povedati, saj se s ponudniki vsebin (predvsem filmov) še pogajajo. Sprva naj bi na Siolu ponudili predvsem neodvisno produkcijo, ki ne zahteva uporabe tehnologij za upravljanje digitalnih pravic, »kar pa ne pomeni le starih filmov in nanizank«, je zagotovil Skobe. Televizijske oddaje bo mogoče v prihodnosti tudi snemati, vendar se na Siolu še niso odločili, koliko prostora za videoposnetke bodo namenili uporabnikom.

Uporabnikom internetne televizije bodo na Siolu končno omogočili tudi uporabo elektronskega programskega vodiča (EPV), ki velja za eno najuporabnejših možnosti digitalne televizije. EPV omogoča prikazovanje informacij o televizijskem programu na samem TV-sprejemniku (podatki o oddaji, napoved naslednjih oddaj, večdnevni televizijski spored) in lažje snemanje izbranih televizijskih programov. Dodatnih vsebin, ki jih omogočajo napredni EPV – možnosti televizijskega glasovanja in povezovanja z gledalci iste oddaje, povezave do spletnih trgovin in drugih interaktivnih storitev –, na Siolu še ne bodo ponudili. Napovedali pa so povezovanje internetne in mobilne telefonije (storitev komunikator) in predstavili prve bloge, ki jih bo v prihodnje pisalo vodstvo podjetja.