Tablični računalniki za mladostnike in starostnike

Sodobna, tehnološko napredna komunikacija, spreminja naš vsakdanjik, ne glede na našo starost. S tehnološkimi napravami, ki omogočajo komuniciranje, se tako danes srečujemo že v zelo mladih letih – že veliko preden se nam zdi otrok dovolj star za mobilni telefon, so mu na voljo tablični računalniki očka, mamice, sorojencev, starih staršev in drugih.

Tako že pri nekaj letih oziroma v vrtcu spoznava vzporeden, kibernetski svet.In prav tablični računalniki naj bi bili najbolj primerni tudi za starostnike. Očitno je enostavna uporaba prednost, zaradi katere imajo stari starši in vnučki najraje isto igračo – tablico.

Kakšno prednost imajo tablični računalniki?

Za razliko od klasičnih računalnikov tablični računalniki niso namenjeni delu, temveč predvsem komunikaciji in zabavi. Večinoma jih uporabljamo za brskanje po spletu in spremljanje družbenih omrežij, za igranje igric ter preverjanje elektronske pošte. Zahtevnih opravil z njimi ne moremo narediti – tablični računalniki niso dovolj zmogljivi, zaradi upravljanja zgolj preko zaslona na dotik, pa za to tudi niso praktični.

Tablični računalniki torej marsikdaj nadomeščajo vse funkcije, ki jih ima mobilni telefon, razen seveda telefoniranja. Ker je njihov zaslon precej večji od zaslona telefona, so za to bolj praktični – in medtem ko najstniki nimajo težave z velikostjo zaslona, saj imajo raje, da je njihov »komunikator« ves čas z njimi oziroma ga imajo v žepu, so za majhne otroke in starostnike boljši tablični računalniki z večjim zaslonom, saj jih uporabljajo predvsem doma.

Enostavnost uporabe same naprave in tudi operacijskega sistema (večinoma gre za Android), prinašata priljubljenost, zaradi katere so tablični računalniki prodajno v vzponu.

Kakšni tablični računalniki so najboljši?

Nekateri prisegajo na tablice vrhunskih znamk in so zanje pripravljeni odšteti veliko vsoto denarja, drugi so mnenja, da so boljši cenejši tablični računalniki – nenazadnje se tablica v roku dveh ali treh let »obrabi« oziroma postane zastarela. Kadar se kupuje tablica za otroka ali starostnika, tako ni potrebno kupiti najboljše, temveč zadostuje srednji cenovni razred, ki zagotavlja kakovost, hkrati pa nemoteno delovanje. In če se tablični računalnik kupuje za otroka, velja vsekakor razmisliti še o nečem: o zavarovanju. Tablica je prenosna naprava in hitro se lahko poškoduje, torej ni smiselno tvegati, da ob padcu na tla ali drugi vrsti nezgode ostanemo brez vsega.