Plinske kotlovnice so pomemben del sistema naših objektov

Kotlovnice zagotovo predstavljajo izjemno pomemben del sistema, ki poskrbi za oskrbovanje naših bivalnih in tudi drugih objektov. Njihova glavna naloga je oskrbovanje s toplotno energijo. Objekt jih mora imeti v primeru, ko ni možen priklop na sisteme za daljinsko ogrevanje. Take kotlovnice predstavljajo prostore, v katerih je nameščena peč, ki nam zagotavlja potrebno toplotno energijo. V večini primerov nam zagotavljajo tudi toplo sanitarno vodo.

Kotlovnice ter njihove vrste

Kotlovnice delimo na več vrst, in sicer glede na energent, ki ga uporabljamo za kurjenje. Tako poznamo plinske kotlovnice na olje in kotlovnice na trda goriva. Z rekonstrukcijo kotlovnice se splača ukvarjati predvsem zaradi treh glavnih razlogov. Prvi je prehod na drugo gorivo, na primer prehod iz olja na pelete.

Response code: 0;

Drugi razlog predstavljajo kotlovnice, ki so dotrajane in je zato potrebna temeljita in tudi primerna prenova. Nenazadnje pa je eden od razlogov tudi optimizacija obstoječega sistema.

Zastarele kotlovnice

Nekatere kotlovnice, ki so se gradile pred nekaj desetletji, niso več dobra rešitev za nas. Energenti so bili v tistih časih še kar poceni in tako se na splošno ni govorilo o varčni rabi energije. Posledično so elementi v takih kotlovnicah, med katerimi so tudi plinske kotlovnice, večinoma predimenzionizirani. Pri tem imamo v mislih predvsem kotle, gorilnike, črpalke ter podobno. Za njih je značilna velika poraba energije. Če pa se odločimo za prenovo kotlovnice, lahko stroške ogrevanja znižamo kar za 30 %.

Plinske kotlovnice in njihove številne prednosti

Med najbolj priljubljenimi vrstami kotlovnic so zagotovo plinske kotlovnice. Strokovnjaki pravijo, da je ogrevanje z njimi po moči in tudi po izkoristku veliko boljše kot pa na primer ogrevanje na kurilno olje. Poleg tega je onesnaževanje ozračja veliko manjše in tudi cenovno je vse skupaj veliko bolj ugodno za nas. Hkrati pa je pomembna prednost tudi ta, da v prostoru ni potrebno imeti cistern za shranjevanje energenta.

Plin se namreč dovaja kar po plinovodu. Seveda pa se moramo zavedati, da je pri tem ključnega pomena tudi redno vzdrževanje takih kotlovnic, če želimo, da bodo nemoteno in tudi brezhibno delovale. Zaradi izjemno visokih temperatur v kotlu namreč prihaja do deformacij in razpok posameznih materialov.