Kvalitetni ležaji za vaš motor

Ležaji za motorna kolesa so potrošni material. Pogosta menjava ležajev za motor je pomembna zaradi ohranjanja stabilnosti in varnosti motorja. Ležaji omogočajo enostavno upravljanje in vodljivost motorja.

Namembnost ležajev

Ležaji služijo za boljše in nemoteno vrtenje vrtečih delov motorja. Ležaji (www.yogi.si) so sposobni prenesti večje in težje obremenitve. Ob težjih obremenitvah in pogosti rabi motorja je tako pomembno, da ves čas spremljate stanje ležajev in se tako izognete poškodbam motorja ter prometni nesreči.

kvalitetni-lezaji-za-vas-motor

Kako prepoznamo uničene ležaje?

Poškodovane in obrabljene ležaje prepoznate po glasnem ropotanju in tresenju med vožnjo. Ob glasnem ropotanju pogosto pomislimo, da so uničeni ležaji na glavni gredi, vendar ni vedno to vzrok za težave. Svetujemo vam, da se ob glasnem ropotanju posvetujete s strokovnjakom, ki bo presodil, ali morate menjati ležaje na glavni gredi, ležaje ojnic, odpraviti težave z blokom motorja ali kaj drugega.

Menjava ležajev doma

Ležaje lahko zamenjate pri strokovnjaku ali doma sami. V kolikor ste se odločili za menjavo na lastno pest, najprej ležaje odstranite s pomočjo izvijača. Ležaj boste verjetno precej težko odstranili z motorja, tako, da uporabite malo več pritiska in sile. Enakomerno udarjajte po vseh straneh ležaja, dokler sam ne zdrsne ven. Ob odstranitvi ležaja slednjega dodobra poglejte in si izpišite številke, ki so nanizane na ležaju. Te številke vam bodo pomagale pri nakupu novih ležajev.

Vrste ležajev

Obstaja veliko različnih vrst in znamk ležajev. Ločimo med enorednimi, dvorednimi, ležaji s poševnim robom, valjčnimi ležaji, aksialnimi in drugimi ležaji. Na voljo so samostojno ali pa v kompletu. Toplo vam priporočamo, da ob menjavi enega ležaja pregledate tudi stanje ostalih ležajev in jih po potrebi preventivno zamenjate.

Kvaliteta ali kvantiteta?

Pri nakupu ležajev vam svetujemo kvalitetne in morda malo dražje ležaje. Priporočamo vam valjčne ležaje v obliki stožca. Preizkusi varnosti in kvalitete ležaja so pokazali, da imajo valjčni ležaji daljšo življenjsko dobo, manjšo obrabo in omogočajo boljšo vodljivost samega motorja. Vožnja mora biti ne samo udobna, temveč tudi varna.