Kdaj prvič h kozmetičarki?

Koža mladostnikov je tanka in občutljiva. Je dobro prekrvavljena in ima majhne pore. Stalno se obnavlja in lušči, varuje pa jo kisli plašč, ki ima pH vrednost 4,5–5,5. Tega ravnovesja ne smemo podreti. Z rednim čiščenjem in hranjenjem s pravimi učinkovinami bomo ohranili biološko ravnotežje različnih tipov kože. Kdaj naj se najstniki prvič odpravijo v kozmetični salon na ustrezno nego? Za nasvet smo povprašali kozmetično strokovnjakinjo Sonjo Zorn iz salona Ave, kjer program zanje temelji predvsem na posvetu. V obdobju pubertete imajo skoraj vsi najstniki težave s kožo, najbolj problematična pa je mastna, ki je zelo dovzetna za razvoj mozoljev in ogrcev. Velikokrat posvečamo premalo pozornosti pravilni negi v občutljivem obdobju. Suha povrhnjica, brazgotine in neenakomerna obarvanost v poznejših letih so pogosto kazalec napačnega ravnanja v mladosti. Tega se čedalje bolj zavedajo tudi starši, ki kar sami naročijo mladostnika na prvi obisk kozmetičarke.

Posvet in nega

Navadno se pojavijo težave že zgodaj, ob koncu osnovne šole. Koža je tedaj zelo občutljiva, zato mora biti čiščenje še bolj pazljivo. Pred nego je pomemben predvsem strokoven posvet, pri katerem mladostniku razložijo, kako bo tudi doma pravilno poskrbel zanjo. Postopek nege mladostniške kože je sestavljen iz segrevanja obraza pod toplo paro ali z ročno masažo, ki kožo razmehča in odpre pore. To je pogoj za začetek čiščenja, ki je malo manj prijeten, zato ga kozmetični strokovnjaki poskušajo opraviti čim bolj nenasilno, sterilno in neboleče. Sledi nanos maske, ki je prijetna in pomirja.

Najstnika je treba poučiti, kako naj si sam neguje kožo. Eno čiščenje v salonu namreč ne naredi čudeža in zato je treba tudi doma spremeniti navade in upoštevati navodila. Najprimernejše je čistilno mleko, ki nase veže umazanijo in akne, nato jih odstranimo še z vodo ali tonikom. Slednji ima pri negi zelo pomembno funkcijo, saj celicam zagotavlja napetost, njihova površina postane večja in hranljive snovi bolje prodirajo vanje. Šele na tako očiščeno kožo nanesemo ustrezno kremo.

Problematična koža

Akne so nekaj povsem normalnega in značilnega za puberteto oziroma mladostništvo nasploh. Pravi kožni stres – aknavost – povzročijo žleze lojnice, če proizvajajo pretirano količino maščobe. V porah zastaja in povzroča vnetje, kar se kaže kot gnojni izpuščaji. Aken ni mogoče preprečevati in praviloma si mozoljev ne bi smeli stiskati sami. Če že, pa moramo vselej uporabljati sterilen robček in vneti predel očistiti z vato, prepojeno z alkoholom. Najbolje je, če gnojne mozolje pustimo, da se posušijo sami od sebe, kajti nestrokovno stiskanje povzroči še večje vnetje, rana se težko zaceli, koža pa lahko ostane trajno poškodovana. Tudi zdrava prehrana in redna telesna dejavnost precej pripomoreta k lepši in bolj zdravi koži. Prehrana, ki vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, ter pitje mnogo vode prispevata k sijočemu obrazu. Proti aknavosti zelo pomagajo tudi vitamini, zlasti A, ki je v korenju, paradižniku, špinači in jajcih, ter B, ki je v solati in svežem kvasu. Izogibati se je treba preveč začinjeni, premastni in preslani hrani ter sladkarijam, kavi in alkoholu. Stanje lahko namreč še poslabšajo.