Kateri dejavniki vplivajo na izbiro jezikovnega tečaja?

Ponudba jezikovnih tečajev je v večjih mestih zelo pestra, tako da je treba izbirati med različnimi izvajalci in številnimi programi. Jezikovni tečaji v Ljubljani na primer omogočajo učenje vseh priljubljenih in tudi manj običajnih jezikov, za interes udeležencev tečajev pa se potegujejo številni ponudniki. Kako se torej odločiti za pravi jezikovni tečaji v Ljubljani oziroma drugje, kjer je ponudnikov več?

Najprej morate seveda ugotoviti, kaj od tečaja pričakujete. Izbrati je treba željeni jezik, nato običajno še vrsto tečaja – skupinski, individualni, po meri.

Sem sodi tudi odločitev o časovnem trajanju tečaja, pri čemer so razlike lahko precej velike, saj imamo intenzivne kratke tečaje, ki učenje strnejo v teden dni, ali pa dolgotrajne, ki isto vsebino podajajo preko celega leta. Ta dejavnik je za nekatere zelo pomemben, vedno pa je smiselnost izbire odvisna od posameznika.

Kakovost tečaja je včasih težko oceniti, načeloma pa ne moremo zgrešiti, če se zanesemo na priznanega izvajalca z dobrimi mnenji tečajnikov. Izvajalci izobraževanj morajo biti seveda odlično usposobljeni v jeziku, ki ga poučujejo, a tudi dobri pedagogi in po možnosti izkušeni voditelji tovrstnih programov.

Ob omembi kvalitete je gotovo treba izpostaviti še en dejavnik, ki je pogosto odločilni – ceno. Strošek tečaja naj ne bo ključnega pomena pri odločitvi, saj pri investiciji v znanje ne gre varčevati. Če želite prihraniti na denarju, se raje odločite za druge oblike učenja tujih jezikov, če se odločite za tečaj pa glejte na kakovost in druge odlike, ki bodo edine zagotovile zadovoljstvo med izvedbo in še dolgo po koncu.