Kako nam homeopatija lahko pomaga v puberteti?

Obdobje odraščanja je lahko težavno. Prehod v odraslo dobo je zaznamovan s čustvenimi in fizičnimi spremembami, ki se med posameznimi osebami razlikujejo. Individualnemu prehodu pa težo dodaja še stanje v družini, družbi in šoli. Mladostniku in mladostnici lahko homeopatija pomaga ublažiti včasih ostre robove odraščanja. Za več nasvetov o naravnem zdravljenju obiščite spletni portal Bodi eko.

Prebavne težave

V času odraščanja najstnika ali najstnico pogosto zanese in se preveč naje nezdrave in mastne hrane, kar povzroča prebavne težave. Pojavijo se lahko bolečine v želodcu, slabost in vetrovi.

Veliko vode (najmanj 2 litra) in homeopatsko zdravilo Nux vomica je homeopatska prva pomoč v takšnih primerih.

Najstnik hoče piercing

Če ste kot starš ali skrbnik poizkusili vse, a se vseeno približuje 18. rojstni dan mlade osebe, ko bo po črki zakona lahko odločala o tovrstnih posegih, kot je piercing, poizkusite vsaj omejiti neprijetne zaplete ob posegu. Preverite, kje si bo omislila piercing, saj je pomembno, da v salonu upoštevajo vse higienske predpise. Soočite mlado osebo z možnimi posledicami piercinga (alergije, možnost okužbe, gnojenja, virusne okužbe). Slike in pričevanja so dostopna na spletu. Najverjetneje bo vseeno vztrajala pri piercingu. Vi pa vztrajajte, da je le-ta na delih telesa, kjer ne ovira telesnih funkcij – kot so ušesa ali rob nosnic. Najdite obiskan piercing studio, ki to izvaja pogosto in na primeren način (sterilno, samo enkratna uporaba instrumentov). Pred in po samem postopku pa lahko pomagate tudi s homeopatijo. Takoj po piercingu naj oseba zaužije zdravili Arnica montana in Hypericum perforatum. V vseh primerih resnega gnojenja, spreminjanja barve kože in slabosti je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Čustvene težave

Starši se pogosto upravičeno ustrašijo burnih čustvenih reakcij svojih potomcev, do nedavnega še otrok. Hormonska nihanja v času pubertete so podobna viharju in so resna preizkušnja za starše. Pogovarjajte se s prijatelji svoji najstnikov, da boste vedno imeli informacije. Poizkušajte ohraniti stik z mladostnikom in spodbujajte predvsem to, da se mlada oseba zaupa starejši, četudi je to vaša tašča ali stric, ki ga ne marate. Pomembno je, da se mladostnik ne zapre sam vase in da ne zapade v škodljive skrajnosti – vsaj ne za daljši čas.

Njuno je spremljati vzroke težav in le po potrebi tudi ukrepati s skrajnimi sredstvi (zdravnik, policija). V veliki večini primerov se burni izbruhi poležejo brez večje škode. Pri uravnovešanju psihičnega počutja adolescentov se lahko obrnete tudi na homeopatijo, ki je preprosta za uporabo in nima stranskih učinkov.

Homeopatska zdravila se lahko uporabljajo tudi za obvladovanje strahu pred izpiti in ostalimi zahtevnimi preizkusi, ki jih je v času šolanja polno. Pred nastopi ali izpiti se pogosto pojavi občutek šibkosti in tresavica. Homeopatska zdravila se tudi priporočajo mladostnikom, ki jih daje strašanska trema pred nastopi, izpiti ali drugimi za njih pomembnimi dogodki.

Na homeopatska zdravila pomislimo tudi v situacijah, ko se približuje dogodek, ki ga težko pričakujemo (na primer maturantski ples). Pojavijo se prebavne motnje, kot so diareja in plini v črevesju.

Tudi za nesrečno ljubezen

Homeopatska zdravila pa so lahko v pomoč tudi pri prestajanju čustvenih bolečin, kot je ločitev staršev. Zdravilo bo prav tako omililo prve boleče najstniške izkušnje v ljubezni, zaznamovane z zavrnitvijo ali razočaranjem. Homeopatija je priporočljiva predvsem v stanjih, ko nekdo ne izrazi žalovanja navzven. Zdravilo je primerno še, če se najstnik ali najstnica šolata v drugi državi in ga/jo daje domotožje. Če simptomi postanejo kronični in se vlečejo več mesecev, potrebujejo dodatno individualno in poglobljeno strokovno obravnavo.

Pri psihičnih težavah, ko se oseba zapre vase, pomislimo tudi na homeopatsko zdravilo Natrum muriaticum. Najstniki in najstnice, za katere je zdravilo primerno, so v stanju čustvenega, notranjega nemirna in tesnobe. Vedenje je čemerno, nergaško, z agresivni odzivi do okolice. Takšen mladostnik težko komunicira z okolico in daje vtis, da ga nič ne zanima. Oseba je na videz suha, čeprav ima apetit, ne mara tolažbe, je izredno občutljiva na to, kaj ji rečete, in ima visoke intelektualne sposobnosti.