Chia semena za razstrupljevanje in hujšanje

Chia semena so bogat vir omega 3 in 6 maščobnih kislin, vitaminov, mineralov in beljakovin. Delujejo kot močan antioksidant. Na naše telo delujejo protivnetno, protibolečinsko in preprečujejo nastanek različnih obolenj. Izboljšujejo spomin, koncentracijo in ostale možganske funkcije.  Ugodno vplivajo tudi na srce in ožilje, saj preprečujejo nastanek strdkov in pospešujejo kroženje kisika po krvi. S tem poskrbijo tudi za pravilno delovanje celic.

Postopna in zdrava izguba teže

Chia semena pred uporabo namočite v vodi, jogurtu, mleku ali soku. Namočena semena dajejo občutek sitosti in polnosti, čeprav imajo zelo nizek glikemični indeks. Navlažena postanejo  podobna želeju, ki je počasneje prebavljiv in se postopoma absorbira v telo.

Primerna so tudi za športnike, saj pripomorejo k hidraciji in vzpostavitvi ravnovesja v telesu. Mišice po treningu niso zakrčene ali otrdele, temveč prožne. Pospeši se tudi sama regeneracija mišic po vadbi. Z njimi se izboljša fizična vzdržljivost telesa, brez nastanka mlečne kisline, ki povzroča boleč in pekoč občutek v mišicah.

Polepšanje kože

Dnevno uživanje ob hrani je v kombinaciji z zunanjim nanosom na kožo, zelo učinkovito pri odpravi nepravilnosti na koži. To lahko storite v obliki doma narejenih mask, ali pa kupite maske in kreme v različnih trgovinah z zdravo prehrano.

Sestavine namreč izboljšujejo vlažnost kože, preprečijo izgubo polnosti obraznih mišic in posledični nastanek gub. Doma lahko semena namočite v jogurt, kateremu ste dodali žličko medu. Pustite, da se napijejo tekočine,nato pa masko nanesite na obraz, vrat in dekolte. Pustite delovati 10 do 20 minut, nato pa masko odstranite.

Dnevno uživanje in doziranje

Chia semena niso nadomestek zdrave in uravnotežene prehrane, temveč služijo kot dopolnitev jedilnika. Priporočljivo je, da dnevno užijete 30 gramov, saj vsebujejo veliko vlaknin, ki lahko dražijo želodec.  Vmešajte jih v jogurt, kosmiče, smoothie, solato in podobno. Lahko jih tudi dodate v kozarec vode, mleka ali soka in jih popijete.